Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Hormonen en goede voornemens
Veel van ons hebben goede voornemens voor komend jaar. Uit onderzoek blijkt dat de meeste goede voornemens al gesneuveld zijn voordat de maand januari voorbij is. Meestal kijken we naar psychologische kant van het al dan niet slagen. Planning, motivatie, wilskracht, korte termijn denken versus lange termijn denken, (oude) trauma’s etc. Allemaal zeer belangrijk, als psycholoog ben ik de laatste die dat zal ontkennen. Maar als natuurgeneeskundig therapeut heb ik ook nog een andere invalshoek; namelijk de rol van hormonen in dit geheel. Wanneer hormonen uit balans zijn ben je eigenlijk al kansloos voordat je begint. Dan moet je namelijk zoveel wilskracht gebruiken dat je dat niet vol kunt houden. Wilskracht is een spier die je op een dag niet oneindig uit kunt rekken. In dit blog gaan we de invloed van een aantal hormonen verkennen.
Een greep uit de hormonen die van invloed zijn op goede voornemens.
Schildklierhormonen
Schildklierhormonen hebben invloed op diverse processen in het lichaam, waaronder de stofwisseling, de hartslag, de lichaamstemperatuur en het energieniveau. Een te trage schildklier maakt moe en traag en kan leiden tot gewichtstoename. Een te snelle schildklier geeft weer gewichtsafname. Een schildklier uit balans kan stemmingswisselingen geven, inclusief depressie of angst. Niet echt een goede start wanneer je de dingen anders wilt in je leven.Stresshormonen
Stresshormonen zoals cortisol, spelen een belangrijke rol in het lichaam bij de reactie op stressvolle situaties. Wanneer je te veel stress hebt (gehad) in je leven heb je teveel stresshormonen in je lichaam. Dat kan zelfs nog komen door trauma’s uit je vroege jeugd.Wanneer je stress hebt in je leven worden goede voornemens behoorlijk moeilijk om vol te houden. Voordat je aan dingen als afvallen, meer bewegen, stoppen met een verslaving of bijvoorbeeld dingen niet meer persoonlijk nemen gaat beginnen zal eerst de stress lager moeten. Anders loop je het risico dat je van de regen in de druk komt. Het gaat dan te vaak mis door de stress, waardoor je nog meer stress krijgt. En uiteindelijk vind je jezelf waardeloos en geef je het maar weer op. Stress hormonen laat namelijk alles schuiven. Je lichaam gaat in de overlevingsstand, je hersenen zitten in je reptielen brein (korte termijn denken en zorgen dat je overleeft). Nee zeggen tegen een verslaving, Zen in het leven staan of flink sporten gaat gewoon niet. Wanneer je in de overlevingsstand staat werken jouw darmen niet goed meer. Je bijnieren maken overuren waardoor je steeds meer moe wordt. Slapen is moeizaam tot slecht. En voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel naar beneden. Stress geeft honger, geeft insuline resistentie. Afvallen is zo goed als onmogelijk. Wandelen of rustig yoga is het maximaal haalbare.
Melatonine
Melatonine is een hormoon dat door de pijnappelklier in de hersenen wordt gemaakt en de hoofdrol speelt bij het reguleren van het slaap-waakritme. Wanneer je niet goed slaapt is wilskracht en doorzettingsvermogen meestal ver te zoeken. De stress neemt toe, honger neemt toe, verzadiging neemt af, je voelt je beslist niet stabiel. Alles is te zwaar en het goede voornemen sneuvelt wanneer je vaak slecht slaapt.Melatonine wordt aangemaakt wanneer het donker wordt. Niet te laat nog achter je scherm is bijvoorbeeld belangrijk. Of gebruik maken van een speciale bril die blauw licht blokkeert. Ga bij voorkeur voor 23 uur slapen. Melatonine aanmaak werkt het best bij regelmaat. Regelmaat bij het naar bed gaan en bij het opstaan.
Insuline
Een ander zeer invloedrijk hormoon is insuline. Wanneer je de hele dag door koolhydraten eet gaat je bloedsuiker op en neer. Koolhydraten is niet alleen suiker en koekjes. Maar ook rijst, aardappelen, pasta, linzen, bonen, fruit, brood, crackers, havermout (maar ook havermelk). Dan weer heel hoog en daarna weer heel laag (“koolhydraatdip”).Door een instabiel bloedsuiker wordt de behoefte aan (veel) koolhydraten aangewakkerd. Maar een bloedsuiker die heen en weer gaat geeft ook emotionele disbalans. Ineens merk je dat alles je irriteert, je boos of verdrietig wordt. Zelfs somber of depressief en vooral heel erg moe. Goede voornemens zijn dan bijna onmogelijk vol te houden. De manier waarop je reageert op welke situatie dan ook staat volledig onder invloed van je bloedsuiker spiegel. En het enige wat je nog wilt is toegeven aan (al) je verslavingen en andere slechte gewoontes. In veel gevallen ben je alle controle kwijt en baal je van jezelf.
Wanneer dit alles te lang duurt kun je insuline resistentie (en uiteindelijk diabetes) krijgen. Dan bereikt de insuline niet meer de cellen en daardoor ook de voeding niet of nauwelijks meer. Je blijft maar insuline aanmaken in een wanhopige poging om je lichaam te voeden. Het enige resultaat is dat je steeds zieker wordt en bijna iedere hap opgeslagen wordt in vet.
Serotonine en dopamine
Serotonine en dopamine zijn neurotransmitters die een cruciale rol spelen in het reguleren van stemming, motivatie, beloning en zelfbeheersing. Deze neurotransmitters hebben aanzienlijke invloed op het vermogen om goede voornemens vast te houden en positieve gedragsveranderingen te implementeren.Voldoende serotonine is belangrijk om depressieve gevoelens en angst te verminderen. En een positieve stemming kan het gemakkelijker maken om aan goede voornemens te werken. Impulscontrole en zelfbeheersing staat onder invloed van serotonine.
Dopamine is betrokken bij het beloningssysteem van de hersenen en speelt een sleutelrol bij motivatie. Het vrijkomen van dopamine heeft te maken met beloningen en plezier. Als mensen positieve resultaten ervaren in verband met hun goede voornemens, zoals gewichtsverlies of verbeterde gezondheid, kan dit leiden tot verhoogde dopaminelevels en meer motivatie om door te gaan. De meeste verslavingen leveren, helaas, een heleboel dopamine op. Hierdoor is het moeilijker om de verslaving op te geven. Dopamine is ook gerelateerd aan focus en doelgerichtheid. Wanneer mensen vooruitgang boeken of stappen ondernemen in de richting van hun doelen, kan dopamine vrijkomen, wat de focus en het doorzettingsvermogen kan versterken.
Van belang bij de aanmaak van serotonine en dopamine is een gezonde darmwerking (daar wordt serotonine voornamelijk aangemaakt) en veel bewegen.
Progesteron en oestrogeen
De invloed van progesteron en oestrogeen op jouw goede voornemens is minder bekend. Laten we daar eens wat meer aandacht aan besteden. En de invloed uitleggen aan de hand van de menstruatie cyclus.De invloed van de menstruatie cyclus op goede voornemens
Tijdens specifieke perioden van de menstruatiecyclus reageert een vrouwenlichaam anders op van alles. De hormonale verschillen tijdens de cyclus hebben invloed op aspecten zoals eetlust, metabolisme, psychische en lichamelijke gesteldheid en energieniveaus. Door deze veranderingen te begrijpen, kun je slimmer met je goede voornemens omgaan.
Verschillende fases in de menstruatie cyclus
Menstruatie (dag 1-5)
In de menstruatiefase ervaren vrouwen vaak vermoeidheid en een verhoogde behoefte aan rust. Hoewel sommige vrouwen nog steeds energie hebben, kunnen anderen zich net even wat minder voelen. Dit zijn de dagen dat je wat rustiger aan moet doen. Ga alleen niet toegeven aan alles wat je voelt en denkt. Negeer de stemmetjes in je hoofd die roepen om ongezond voedsel of de irritatie voor alles en iedereen. Snap dat jouw hormonen je dit alles laat voelen en dat het vanzelf weer over gaat.
Folliculaire fase (ongeveer dag 6-14)
Tijdens de folliculaire fase stijgen de oestrogeenspiegels. Vrouwen zullen zich over het algemeen geestelijk en lichamelijk goed voelen.
Dit kan een gunstige tijd zijn voor meer intense fysieke activiteit en wat strenger met het gezond eten. Ook stoppen met verslavingen of het aanleren van nieuwe gewoontes is in deze periode makkelijker. Nieuwe vrienden maken, contact hebben met irritante mensen, loonsverhoging vragen, in deze fase gaat het allemaal makkelijker.
Ovulatiefase (ongeveer dag 15-17)
Tijdens de ovulatiefase kan de eisprong plaatsvinden en dat merk je aan een toename van energie en alertheid. Dit is top van de vorige fase. En de top van je kunnen.
Luteale fase (ongeveer dag 18-28)
In de luteale fase nemen de progesteronspiegels toe. Dat kan gepaard gaan met een ontspannen gevoel tijdens deze fase.
Dit is niet de periode om te starten met het uitvoeren van je goede voornemens. Wanneer je eenmaal goed op de rit zit met het aanleren van nieuwe gewoontes heb je meer wilskracht ter beschikking om niet toe te geven aan de roep van de oude gewoontes. Sporten kun je in deze fase gewoon wat rustiger aan doen. Geen verhoging van gewichten bijvoorbeeld maar wat meer herhalingen met lager gewicht. Wat meer rekken en strekken of yoga. Geef wat meer toe aan je behoefte om te rusten anders voeg je teveel stress toe aan je lichaam waardoor je dingen lastiger kunt volhouden. Ga bij voorkeur niet afspreken met iemand die jou stress en ergernis bezorgd. Harder werken is prima maar niet op volle kracht. Heb respect voor zowel jouw goede voornemens als voor jouw hormonale fase.
Bovenstaande is de ideale situatie wanneer hormonen (redelijke) in balans zijn. Bij oestrogeen dominantie, waarbij de balans tussen oestrogeen en progesteron verstoord is, loopt dat door de fases heen. Dan loop je het risico dat je je eigenlijk nooit goed voelt.
Goede voornemens succesvol in je leven implenteren
- Het begint natuurlijk allemaal bij je doel opschrijven. Waar wil je heen. Wat wil je meemaken komend jaar. Heb dat helder. Wat zijn de stappen die je moet zetten. Wat is jouw motivatie. Wat is haalbaar. Wil je het wel echt. Ben je bereid de prijs te betalen (niet mee doen wanneer iederen eet en drinkt, sporten of studeren in plaats van tv kijken, je sociale angst overwinnen en nieuwe vrienden maken, op een datingsite gaan en noem maar op).
- Het eerste wat je aan moet pakken is de stress in je leven. Maak andere keuzes. Er is altijd een mogelijkheid om de stress te verlagen. Houd je niet aan de regels zoals het hoort maar stel jouw gezondheid voorop. We kunnen een sessie doen wanneer je tips en trucs wilt voor jouw leven.
- Elimineer oestrogeen dominantie en breng oestrogeen en progesteron in balans. Een paar maanden smeren is voldoende om hier een heel eind mee te komen.
- Eet 3 maanden onder de 50 gram koolhydraten per dag. Je kunt een app als fatsecret gebruiken om het bij te houden. Draag eventueel 2 weken een bloedsuikersensor om te kijken hoe je reageert op voeding. Meten is weten in dit geval.
- Laat eventueel bloedprikken bij de huisarts. Laat checken of je vitamine tekort hebt. Of je schildklierhormonen in orde zijn en geen onstekingen hebt.
- Slik probiotica en betaine hcl voor een goede darmwerking. Een slechte darmwerking = een slechte gezondheid. Neem eventueel 5HTP wanneer jouw stemmingen teveel wisselen.
- Bewegen is de basis van eigenlijk alles. Wanneer je veel beweegt gaan al jouw hormonen beter.
- Kijk of het mogelijk is om meer structuur in je leven aan te brengen. Eten drinken, slapen, op staan, spanning en ontspanning en vooral ook bewegen.
Reacties (0)
Geen reacties gevonden.