Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Oorzaak menstruatiepijn, geen pijn kan ook
We denken dat het erbij hoort, menstruatie pijn. Dat we moeten kronkelen in ons bed en nauwelijks kunnen functioneren. Maar is dat nu eigenlijk wel waar? Is het niet zo dat pijn een teken van het lichaam is dat er iets niet in orde is van binnen? In dit blog gaan we onderzoeken hoe menstruatie geen pijn hoeft te doen.
Menstruatie hoort geen pijn te doen
Van de week keek ik naar het programma Op1. Eén van de gasten was Emma Lok van Women inc.
Haar doel is om vrouwengezondheid hoger op de agenda te krijgen. Want daar ontbreekt het nogal aan. Mannen kwalen krijgen bijvoorbeeld meer budget voor onderzoek dan vrouwenkwalen. Je kunt denken aan het vrouwenhart. De voortekenen van een hartaanval bij vrouwen is compleet anders dan bij mannen. En toch is daar nauwelijks kennis over bij reguliere artsen.
Om haar woorden kracht bij te zetten had Emma aan mannelijke Kamerleden de mogelijkheid geboden om een zogenaamd menstruatie vest te dragen. De man voelde dan wat de gemiddelde vrouw tijdens haar menstruatie voelt. Gemiddelde vrouw, dus daar zit nog heel wat pijn boven bij veel vrouwen. Ook in het programma waren er 2 mannen die het vest wel wilden uitproberen. Je zag hun gezichten grauw worden en meedoen aan het gesprek was lastig voor hen. En ja, vrouwen moeten gewoon functioneren ondanks deze maandelijkse pijn. Een sollicitatiegesprek voeren terwijl ze pijn hebben, voor hun gezin zorgen, klanten te woord staan en noem maar op. En dat terwijl er vrouwen zijn die 4 dagen per maand nauwelijks kunnen staan van de pijn. En niemand die het hier echt over heeft.
Wat ook werd genoemd in dat programma is dat menstruatie eigenlijk geen pijn hoort te doen. En daar ben ik het helemaal mee eens. Wanneer jouw menstruatie (veel) pijn doet dan is dat een teken van het lichaam dat er iets mis is.
De oorzaak kan endometriose of fibromen zijn maar de meeste vrouwen hebben menstruatiepijn als gevolg van een oestrogeendominantie en progesteron tekort.
Hoe zit dat met oestrogeen dominantie, progesteron tekort en menstruatiepijn?
Oestrogeendominantie en progesterontekort zijn twee hormonale onevenwichtigheden die de oorzaak kunnen zijn van menstruatiepijn, ook wel bekend als dysmenorroe.
Oestrogeen en progesteron zijn twee belangrijke vrouwelijke geslachtshormonen die gedurende de menstruatiecyclus fluctueren. Oestrogeen, geproduceerd door de eierstokken, bevordert de groei van het baarmoederslijmvlies in voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Progesteron, ook geproduceerd door de eierstokken, wordt na de eisprong vrijgegeven om de baarmoeder voor te bereiden op implantatie van een bevruchte eicel.
Een oestrogeendominantie treedt op wanneer de verhouding tussen oestrogeen en progesteron uit balans is, meestal doordat de oestrogeenspiegels te hoog zijn in vergelijking met progesteron. Dit kan leiden tot een overmatige groei van het baarmoederslijmvlies, wat kan leiden tot hevige menstruatiepijn. Een overvloed aan oestrogeen kan ook leiden tot ontstekingsreacties en samentrekkingen van de baarmoeder die de pijn verergeren.
Aan de andere kant kan progesterontekort ervoor zorgen dat de baarmoeder niet voldoende voorbereid is op de menstruatie. Hierdoor kunnen de baarmoederspieren krampachtig samentrekken om het slijmvlies af te stoten, wat intense pijn veroorzaakt.
Behandeling menstruatiepijn
Behandelingen voor menstruatiepijn kunnen gericht zijn op het herstellen van hormonale balans door middel van hormoontherapie, zoals anticonceptiepillen. Nadeel is echter dat dit altijd gepaard gaat met veel bijwerkingen. De pil brengt de vrouw van de regen in de drup. Het alternatief is het smeren van bio identieke progesteroncrème
Conclusie is dat er een duidelijke relatie tussen oestrogeendominantie, progesterontekort en menstruatiepijn. De oplossing ligt dan ook in het opheffen van de oestrogeendominantie en het progesteron tekort.
Geen reacties gevonden.